31 Mayıs 2016 Salı

Evde Hindistancevizi Sütü Nasıl Yapılır?


Hindistancevizinden elde edilen hemen her şey son zamanlarda oldukça popüler çünkü çok sağlıklı olduğu düşünülüyor. Yağı, sütü, kreması, unu hatta şekeri... Kısacası gerçekten etinden de sütünden de yararlanılası bir meyve.

Türkiye'de sadece 1-2 yabancı markanın hindistancevizi sütüne ulaşmak mümkün, o da tabi her yerde yok. Büyük şehirlerdeki büyük ve lüks marketlerde ancak... Fiyatlar da 12 lira civarındaydı 1 litre hindistancevizi sütü için en son gördüğümde. Hindistancevizi yağı desen almış başını gitmiş fiyatlar. 50 lira civarı bir şeydi fiyatı.


Evde hindistancevizi sütü, kreması ve hatta yağını bile yapmak mümkün. Yağı biraz daha uğraşlı ama inanın sütü hem kolay hem de yaptığınıza değecek cinsten. İhtiyacınız olan şey iyi bir rondo, hindistancevizi ve su :)

Hindistancevizi sütünü süt kullandığınız hemen her yerde kullanabilirsiniz. Isıtabilirsiniz. Buzdolabında, kapalı bir şişe veya kap içinde 3-4 gün saklayabilirsiniz.




Lütfen en alttaki notları da okuyun.

Verdiğim tarifi 1 bardak su ile yapınca yoğun ve kremamsı bir süt elde edeceksiniz. Bunu yemeklerde krema yerine kullanmanız mümkün olduğu gibi kahvenize de ekleyebilirsiniz. Soğuduktan sonra çırpıp yine krema şeklinde kullanabilirsiniz. Daha sıvı bir yapı elde etmek isterseniz 5 bardak suyla yapabilirsiniz. Bunu da süt kullandığınız hemen her yerde kullanabilirsiniz. Yani soğuk içeceklerin yapımında, kahvaltılık gevrekle, kahve içinde, kurabiye yanında... Nerde isterseniz.

Evde Hindistancevizi Sütü Nasıl Yapılır?

1 hindistan cevizinin eti ve suyu
1 veya 4 bardak sıcak içme suyu (800ml civarı)

Not: Eğer hindistancevizi sütünde hindistancevizi tadı hafif olsun isterseniz 5 bardak su kullanın, aksi taktirde 5 bardak su duru gelebilir. Yemeklerde kullanmak için yoğun yapıda ve aromada süt yapmak için su miktarını 2-2.5 bardağa düşürün.

Hindistancevizini kırıp, dışındaki sert kabuktan ayırın. Dilerseniz etinin yüzeyindeki ince kabuğu da soyabilirsiniz ama uğraşmaya gerek yok o kadar.

Hindistancevizi etini ufak parçalara kesin ve rondoya yerleştirin. 30-40  saniye kadar rondoda çekip iyice ufalmalarnıarını sağlayın. Daha sonra hindistancevizinin kendi suyunu ve içme suyunun bir bardağını ekleyin ve 5-10 dakika kadar yüksek devirde iyice püre haline gelene kadar  rondoyu çalıştırın. Kalan suyu da ekleyip, 3-4 dakika daha çalıştırın.

Karışımı tülbentten veya ince bir süzgeçten iyice sıkarak geçirin. İşlemin sonunda neredeyse süzgeçte kalan hindistancevizi parçalarının kuru gibi olması gerek. Kısacası iyice sıkın, ezin ve suyunu süzün.

Elde ettiğiniz sütü temiz bir şişeye veya kavanozlara alıp dolaba kaldırın.

Not 1: Ben sütü fazla sık delikleri olmayan ama hindistancevizi parçalarını da geçirmeyecek bir bezle süzdüm. Daha sonra genis bir borcama alıp dolapta soğuttum. Bu sırada üzerinde yarım cm kalınlığında sert bir tabaka oluştu. Bu tabakayı sütten ayırınca ortaya hindistancevizi yağı yada kaymağı gibi bir şey çıktı. Kesinlikle kremadan çok daha sert. Bunu pişirmede değil de saçıma maske yaparak kullandım :) Kalan sütü soğuyunca şişeye doldurup 3-4 gün içinde tükettim. Daha fazla bekletmemek gerek. :)


Not 2: Evyapımı hindistancevizi sütünüz bekleyince 2 katmana ayrılmış gibi görünebilir, yani dibe çökeblir beklemiş ayran gibi. Bu normal, sadece iyice karıştırın ve kullanmaya devam edin.


Not 3: Krema her yaptığımda tutmadı nedense. Yine de tarifi yazdım, denemekte fayda var :)

Not 4: Hindistancevizi kırma konusunda hepimiz sorun yaşıyoruz. Ben önce sert kabuğun tepesinde bulunan o 3 delikten yumuşak olanı tornavida veya şiş ile delip bir pipet sokuyorum oraya. Sonra pipet yardımı ile hindistancevizi sütünü bir bardağa boşaltıyorum. Daha sonra hindistancevizini bir poşete koyup çekiç veya et döveceği ile vurunca kırılıyor.

Poşete koyup yere fırlatmışlığım da var ama evde buna tepki gösterecek birileri varsa yapmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder