15 Nisan 2014 Salı

MADIMAK YEMEĞİ (İÇ ANADOLU YÖRESİ)


Malzemeler:
* 500 gr ayıklanmış yıkanmış incecik kıyılmış madımak otu
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1/2 çay bardağı yıkanmış  pirinç veya bulgur
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
* 10 dilim ince kıyılmış pastırma
* 1 yemek kaşığı sade çemen
* 1 tane kıyılmış kırmızı biber
* Tuz, baharat

Üzeri İçin:
* Çırpılmış sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
* Geniş bir tencerede yağı kızdırın
* İçine soğanları atın ve kavurun
* 1 yemek kaşığı salçayı koyun ve kavurmaya devam edin
* 5 dk. kavrulan soğanlara ve salçaya pastırmaları ilave edin
* Pastırmaları soğanlarla birlikte bir iki kez çevirin
* Üzerin doğranmış madımak otlarını doldurun
* Madımakları biraz kaşıkla biraz karıştırın
* Üzerine çemeni ilave edin
* Kırmızı biberleri, tuzunu koyun karıştırmaya devam edin
* 2-3 dk sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyun
* Kapağını kapatın kaynamaya başlayınca
* İçine bulguru veya pirinci atın
* Bulgur veya pirinç pişince ocağın altını kapatın
* 10 dk. dinlendirin
* Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapın
* Afiyet Olsun.

NOT:
* İç Anadolu'nun en önemli ot yemeklerindendir.
* Tokat, Sivas ve Çorum bölgelerinde çok tüketilir.
* Madımak otu yere çok yakın yetiştiği için çok iyi ayıklanmalıdır.
* Madımak otunun temizlenmesi biraz zahmetlidir
* Uç kısımlar çok sert olduğundan , kopartmak gerekir.
* Madımak ince kıyılması gerekir.
* İsteyen kıymalı çemenli yapabilir.
* Çemensiz madımak olmaz
* Pastırma isteyen koyabilir.
* Pirinç veya bulgur tercihi size kalmış
* Tuz, baharat ve yağ miktarları size kalmıştır.

DALINDAN ŞÜPHE ETTİĞİN AĞACIN, GÖLGESİNDE SOLUKLANMAYACAKSIN...! 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder