1 Mayıs 2014 Perşembe

SARIMSAKLI KÖFTENİN YAPILIŞI VE TARİFİ ( GÜNEY VE GÜNEY DOĞU BÖLGESİ)


Malzemeler:

Köftesi için:

* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2 su bardağı un
* 1 yemek kaşığı nişasta
* 2 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon, karabiber, pul biber
* Ilık su





Sosu için:
* 7-8 tane dövülmüş sarımsak
* 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
* 1 domates rendesi
* 2 çay bardağı sıvı yağ
* Pul biber
* 3-4 tane limon tuzu(sosun içine konacak)
* Yarım demet kıyılmış maydanoz
* İnce kıyılmış yeşil soğan
* 1 limonun suyu(üzerine dökülecek)



Haşlamak İçin:

* Büyük bir tencere
* Bol su
* 1-2 tane limon tuzu (haşlama suyuna atılacak)



Köftenin yapılışı:
* Bulguru geniş bir yoğurma kabına boşaltın
* Üzerine tuzunu ve baharatlarını koyun
* Bulguru 3 su bardağı ılık su ile ıslatın
* Üzerine bir kapak kapatın dinlensin ( veya şişsin)
* Dinlenen bulguru köftelik bütün malzemeyi ilave edin
* Su yardımı ile yarım saat kadar sakız gibi olana kadar yoğurun
* Yoğrulan hamurdan uzun uzun silindir şeklinde parçalar alın
* Uzun parçalardan misket büyüklüğünde parçalar kopartın
* Her parçayı elinizde yuvarlak yapın
* Her yuvarlağın ortasına basın
* Bütün hamuru bu şekilde yaparak bitirin.



Köftelerin Pişirilmesi:
* Büyük bir tencere bolca su koyun
* İçine tuz ve bir kaç tane limon tuzu atın
* Su kaynamaya başlayınca yapılan köfteleri içine atın
* Kaynayan su içinde köfteler suyun üzerine çıkınca
* Köfteler pişmiş demektir.
* Köfteleri süzün 


Sosun Yapılışı:
* Köfteleri haşladığınız tencerenin içine yağı dökün ve ocağın üzerine koyun ve altını açın
* Kızan yağın içine dövülmüş sarımsakları ve salçayı koyun
* Salçayı iyice kavurun
* Domatesleri tercihe göre koyun
* Salçanın üzerine köfteleri koyun bir kaç kez karıştırın ve ocağın altını kapatın
* Köftelerin üzerine maydanoz ve limon suyu koyun ve servis yapın.



NOT:
* Sarımsaklı köfte Güney ve Güney doğu bölgelerimizde çok sevilen yöresel yemektir.
* Bazı yörelerde fellah köftesi, maden köftesi gibi isimler alır.
* Sarımsaklı köftenin en önemli püf noktası köfte hamurunun çok iyi yoğurulmasıdır.


* Sarımsaklı köfte soğuk ve sıcak olarak tüketilebilir.
* Kalabalıkla yapılan yardımlaşma ile daha kolay yapılır.
* Resimlerde tek köftelerin nasıl yapıldığını gösterdim.
* İsteyen hamuruna salça koyabilir isteyen koymaz.
* Tuz, baharat, sarımsak ve yağ miktarları size kalmıştır.
* Salça miktarı ve domates ilave etmek size kalmıştır.

* Köfteler elinizin içinde yusyuvarlak hale gelmelidir.
* Yuvarlak hale gelen gelen köftelere parmağınızla küçük çukurlar yapın
* Bu çukurlar köftenin daha kolay pişmesini ve yağın oralara girmesini sağlar.


* Bol su içinde kaynayan su içinde haşlayın.
* Kaynayan köfteler su üzerine çıkınca piştiğinin göstergesidir.

* Köfte hamurunu ve köfteleri yaparken elinizi devamlı su ile ıslatın.
* Yanınızda bir kap içinde su bulundurun.
* Köfteler çoğalınca ara sıra üzerine su serpin.
* Köfteler dolapda kapalı kap içinde bekletebilirsiniz.
* Köfte durunca daha lezzetlenir.
* İsteyen köfteleri yaparak sossuz halde dorıuncuda saklayabilir.

BİR YOL BUL, YA DA YOL AÇ, YA DA YOLDAN ÇEKİL.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder